Colectarea deșeurilor voluminoase în sectoarele din București este o problemă de care se lovesc tot mai mulți locuitori ai orașului. Un tânăr din Sectorul 3 ne-a povestit situația sa și cum a scăpat de aceste deșeuri.

Numărul tot mai mare de locuitori ai Capitalei își amenajează vechile sau noile locuințe în care se mută a dus la apariția unei probleme tot mai mari. Pentru a scăpa de aceste deșeuri, bucureștenii au mai multe soluții.

Paul și soția sa s-au mutat în acest an într-o locuință nouă după ce au achiziționat locuința în urma unui credit ipotecar. Sectorul 3 este zona în care este situată noua locuință. „Ne-am chinuit de mai mulți ani să facem acest credit ipotecar. Am reușit în sfârșit și ne-am mutat în Sectorul 3, într-un bloc nou situat la marginea sectorului”, își începe tânărul relatarea pe care a trimis-o la BucureștiOnline.ro.

Ca orice mutare, familia a început să amenajeze noua locuință și s-o doteze cu mobilier și electrocasnice.

Articole recomandate:

„Au rezultat mai multe deșeuri. Puțin parchet și mai mult polistiren expandat, acel polistiren folosit la ambalat mobilă, frigidere, televizoare. A rezultat puțin gunoi din aceste lucrări de amenajare și de dotare a apartamentului cu electrocasnice și mobilier”, își amintește Paul.

Din acest moment au rezultat micile probleme pentru tânăr. „Nu am găsit gropi de gunoi unde să duc aceste deșeuri, am căutat la centrele de reciclat, nimic. Nu aveam nicio soluție pe care s-o cunosc”, mai spune acesta. În cele din urmă, un amic care trecuse prin această problemă i-a oferit două soluții.

„Mi-a spus că pot apela la o firmă care transportă moloz sau deșeuri voluminoase și să achit tariful cerut de fiecare firmă în parte, în acest tarif fiind inclus și accesul deșeului la o groapă de gunoi. A două variantă era să sun la Salubritate 3, serviciul Primăriei Sector 3 care colectează deșeurile menajare și nu numai din acest sector”, ne mai spune tânărul. BucureștiOnline vă prezintă amănuntele care implică cele două variante, preluare deșeurilor de acest tip putând fi preluate chiar și gratuit, fără costuri din partea celor care au electrocasnice vechi sau deșeuri din construcții.

Varianta gratuită prin Salubritate 3

Deșeurile rezultate din obiecte voluminoase (mobilier, saltele, uși, etc), deșeurile rezultate din DEEE-uri (frigidere, cuptoare și orice echipament electronic sau electrocasnic), deșeurile rezultate din construcții și a deșeurile reciclabile sunt preluate gratuit de Salubritate 3 în limita a 2,5 metri cubi de deșeuri. Această cantitate ar reprezenta echivalentul unei platforme. Mai trebuie precizat că ridicarea gratuită a deșeurilor voluminoase se face o singură dată pe lună pentru fiecare solicitant.

Pentru ridicarea gratuită, solicitarea se face telefonic la numerele 0720.777.511, 0720.777.512, 0720.777.513, 0720.777.514, 0720.777.515. După ce solicitarea este preluată telefonic de un operator care notează adresa și tipul de deșeu, a doua zi un alt angajat al companiei Salubritate 3 sună pentru a stabili data și ora după care se poate trece pentru ridicarea deșeurilor voluminoase.

Important de precizat est faptul că deșeurile trebuie lăsate în fața blocului sau a casei lângă locul unde se strânge și deșeurile menajere. Angajații Salubritate 3 nu intră sau nu urcă în clădire pentru a ridica deșeurile. După ce acestea au fost amplasate într-o locație ușor accesibilă, indicată către Salubritate 3, persoana care a solicitat ridica deșeurilor poate chiar pleca la birou sau să-și facă alte treburi pentru că angajații serviciului public vor prelua deșeurile voluminoase fără a mai fi nevoie de prezența solicitantului.

BucureștiOnline.ro a verificat această variantă și reprezentanții Salubritate chiar au trecut la ora promisă și au ridicat deșeurile.

Varianta plătită la serviciul Primăriei Sector 3

Dacă deșeurile au peste 2,5 metri cubi, Salubritate 3 va prelua deșeurile, dar va solicita solicitanților plata unui tarif.

Costul pentru prestarea activității de colectare separată și transportul separat al deșeurilor provenite din construcții este de 207.05 lei/metru cub, TVA inclus, în conformitate cu prevederile HCLS3 nr. 74/2021, cu modificările și completările ulterioare.

În conformitate cu prevederile Regulamentului privind colectarea deșeurilor din construcții și demolări în Sectorul 3 al Municipiului București, aprobat prin HCLS3 nr. 596/2018, cantitatea minimă facturabilă pe punct de colectare este de 2 metri cubi.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot beneficia de ridicarea deșeurilor voluminoase de către Salubritate 3. Pentru mai multe detalii privind condițiile și etapele realizării unui contract cu serviciul Sectorului 3 puteți consulta aceasta pagină.

Varianta plătită la o altă firmă privată

Dacă aceste două variante nu sunt optime, deșeurile voluminoase pot fi preluate și de firme private care transportă moloz sau alte deșeuri voluminoase.

Între 200 și 400 de lei i-au cerut trei firme lui Paul, tânărul care s-a mutat într-o casă nouă, pentru cantitatea sa deșeuri. În aceste prețuri este inclus și accesul deșeurilor preluate la o groapă de gunoi. „Aveam practic două cutii mari, lungimea de aproape 150 de centimetri și o lățime de 40 de centimetri pline cu materiale de construcții plus polistiren. Firmele la care am apelat mi-au spus că sub 200 de lei nu pot pleca și dacă aș avea doar o cutie mică cu resturi de parchet, că acesta este tariful minim de pornire a mașinii”, mai precizează tânărul.

Sesizează BucureștiOnline.ro

Pentru orice problemă pe care o aveți și care face referire la viața din București și din localitățile limitrofe, vă rugăm să ne scrieți un mesaj la emailul contact@bucurestionline.ro. Vom încerca să vă ajutăm cu informații pe care le primim de la instituțiile în cauză.

Totodată, dacă aveți sesizări, ponturi, reclamații referitoare la situația unor zone din Capitală sau referitoare la deciziile unor instituții sau reprezentanți ai acestora, ne puteți scrie oricând. Redacția BucureștiOnline.ro are jurnaliști care poate realiza orice tip de investigație care să semnaleze problema, neregula, abuzul etc.

Adaugă un comentariu: (Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicată.)

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.