În acest an, Primăria Generală a Municipiului București a semnat două contracte subsecvente din înțelegerea contractuală încheiată în mandatul Gabrielei Firea privitoare la întreținerea gazonului de pe Arena Națională.


Din 2011 și până în 2018, iarba și sistemul de drenare de pe cea mai mare arenă din Capitală (și implicit și din România) a fost înlocuit de nouă ori. Iarba nu rezistă pe stadion din cauza frigului, a soarelui, a ploilor și a sistemului de drenaj de proastă calitate. Între 200.000 și 500.000 de euro a costat fiecare operațiune de schimbare a gazonului de pe Arena Națională. Din 2019, administrația Capitalei a decis să încheie un contract cadru pe patru ani.

Nicușor lucrează și pentru liniștea lui Firea

În luna iulie Primăria Capitalei, instituție condusă de Nicușor Dan, a semnat un nou contract cu firma Sports Fields SRL pentru întreținerea gazonului de pe Arena Națională. Este vorba de al patrulea contract subsecvent semnat de municipalitatea bucureșteană în cadrul unei înțelegeri contractuale semnate în 2019 de fostul primar Gabriela Firea. Valoarea contractului semnat în 2019 era de aproape 19 milioane de lei și se desfășura pe patru ani în baza a maximum șase contracte subsecvente cerute de primărie. Până acum au fost semnate patru contracte subsecvente, două în mandatul lui Nicușor Dan (ianuarie și iulie).

Articole recomandate:

Contractul încheiat în 2019 pentru întreținerea gazonului este unul foarte important pentru Gabriela Firea. Aceasta din urmă s-a folosit de acest contract pentru a evita o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție privitoare la cheltuielile primăriei legate de gazonul de pe Arena Națională.

Problemele lui Firea

În perioada 2011-2013, Arena Națională a fost administrată de ALPAB, iar în perioada 2014-martie 2017, Arena Naționala a fost administrata de firma UTI Grup SA, în baza unui acord cadru. În luna martie 2017, Primăria București condusă de Gabriela Frînceanu Firea a decis să rezilieze acordul-cadru cu acest operator, iar arena a fost preluată pentru administrare în regie proprie, prin Direcția de Investiții din PMB.

În luna august 2019, în urma unei licitații cu un singur participant, Primăria Municipiului București a încheiat un contract de aproape 19 milioane de lei, în jur de patru milioane de euro, prin care a încredințat îngrijirea gazonului de pe Național Arena pentru următorii patru ani firmei Sports Fields SRL din București.

Întâmplător sau nu, contractul în cauză a devenit apărarea Gabrielei Firea în dosarul 383/P/2018 de la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

În acest dosar, procurorii DNA cercetau legalitatea contractul din 2017 dintre Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, și clubul de fotbal FCSB, patronat de Gigi Becali. Cei doi sunt rude. Patronul FCSB este nașul de cununie al Gabrielei Firea cu Florentin Pandele, primarul din Voluntari.

Obiectul înțelegerii era întreținerea gazonului de pe Național Arena. Din 2017 și până în primăvara lui 2019, Gabriela Firea a încredințat direct întreținerea gazonului lui Gigi Becali, via FCSB, așa cum a dezvăluit anul trecut jurnalistul Cătălin Tolontan.

Procurorii DNA au deschis atunci un dosar penal și au cerut documentele legate de această tranzacție prin care municipalitatea lui Firea plătea lunar aproape 30.000 de euro către Gigi Becali care apoi achita la rândul său o sumă mai mică spre firma Sports Fields srl (fosta Cris Design Gardens SRL).

Contractul subsecvent din mandatul lui Nicușor Dan

În ianuarie a fost semnat primul contract subsecvent cu Sport Fields din mandatul lui Nicușor Dan. Valoarea lucrărilor era de aproape 3,5 milioane de lei și se avea în vedere întreținerea gazonului înaintea și în timpul Campionatului European de Fotbal care a avut loc în această vară. În București s-au desfășurat pentru meciuri a acestei competiții.

În luna iulie s-a semnat al doilea contract subsecvent care are ca obiect întreținerea gazonului până în primăvara anului trecut. Valoarea plăților efectuate de primărie către firma respectivă s-ar situa la trei milioane de lei

„Autoritatea contractanta, urmărește ca prin intermediul atribuirii contractului de achiziție publica având ca obiect „Servicii de întreținere gazon, pentru Arena Națională” sa fie achiziționate servicii de întreținere a terenului de joc – gazon la Arena Națională și produse necesare funcționarii la parametrii optimi a instalațiilor aflate in dotare, sau echipamentele noi, după cum urmează”, se precizează în contractul dintre municipalitate și Sport Fields:

I. Servicii de întreținere teren de joc-gazon: Servicii de întreținerea curentă; Servicii de întreținere specială a gazonului; Servicii de întreținere a substratului; Servicii privind utilizarea fertilizatorilor granulari; Serviciile de fertilizare foliară și administrare a biostimulatorilor; Servicii pentru supraînsămânțarea suprafeței gazonului deteriorat.

II. Servicii de întreținere și exploatare a instalațiilor aflate în dotarea Arenei Naționale;

III. Servicii de schimbare a gazonului;

IV. Deszăpeire și transport a zăpezii rezultate, de pe terenul de joc gazonat;

V. Colectarea deșeurilor, transportul și depozitarea acestora în depozite autorizate;

VI. Achiziție de produse/echipamente în conformitate cu caracteristicile/specificațiile tehnice prezentate în Caietul de Sarcini.

Autoritatea contractanta estima în 2019 că valoarea celui mai mare contract subsecvent, care urmează sa fie atribuit pe durata acordului-cadru este de 5.974.170,60 lei (fara TVA).

Comparație Arena Națională – Cluj Arena

Dacă în timpul mandatelor lui Firea și Nicușor Dan, Primăria Generală a Municipiului București plătește între 3 și 5 milioane de lei pe an pentru gazinul de pe Arena Națională din Capitală, iarba de pe cel de-al doilea stadion al țării este mult mai ieftină.

Consiliul Județean Cluj, administratorul Cluj Arena a oferit în aprilie 600.000 de lei pentru întreținerea gazonului de pe acest stadion pentru o perioadă de șase luni, perioadă în care s-a desfășurat și festivalul Untold. În caietul de sarcini scrie că stadionul Cluj Arena găzduiește la nivel național și internațional competiții sportive estimate la o medie de 30 de meciuri anual astfel că suprafața de joc trebuie menținută la standardele și recomandările UEFA şi la cerințele particulare ale organizatorilor meciurilor de fotbal, rugby și fotbal american de pe Cluj Arena.

Astfel, în mediu autoritățile din Cluj achită sub 1,5 milioane de lei pentru iarba de pe Cluj Arena, iar municipalitatea bucureșteană achită minimum 3,5 milioane de lei pentru gazonul de pe Național Arena.

Adaugă un comentariu: (Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii. Adresa de email nu va fi publicată.)

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.